Bur­wood
Bur­wood is a type of wood that grows in exist­ing wood becom­ing a new tree. It is the name of the house, we hope the house will slow­ly dis­ap­pear in the green.’

May 2019

The house con­sists of two oak-clad vol­umes that match the Oak trees in the gar­den direct­ed towards the sea and a large and high lounge space, enclosed by glass, cov­ered with a grass roof that extends the exist­ing gar­den and ris­es up to link the volumes.

Two fur­ni­ture ele­ments, which can be sat on inside and out­side, cov­ered with recy­cled bot­tle glass, lay in the land­scape and con­nect the gar­den-lounge. Holes in its sur­face allow fur­ni­ture on sticks to define the space around it. Pull-out stor­age box­es on wheels pro­vide seat­ing for up to 24 peo­ple and an upstairs liv­ing room with views over the sea dou­bles up as an over­flow bedroom. 

The first floor liv­ing room floats above a semi open kitchen along which the stairs goes up to a bal­cony that links the two vol­umes. The posi­tion­ing of the twist­ed vol­umes, as well as the ris­ing of the grass roof to cov­er the low bal­cony gives the lounge a lay­ered archi­tec­tur­al qual­i­ty which can be expe­ri­enced as one space, but also as a series of more inti­mate places and corners. 

Mate­ri­als play with the inside — out­side theme: the colours in the lounge are dom­i­nat­ed by the exposed CLT the house is con­struct­ed with to empha­sise the colour of the gar­den, where­as the inte­ri­ors of the blocks are paint­ed, pas­sage into them marked by oak doors.