Media

Cor­nish Cot­tage, a new build fea­tured in Selfbuild

July 2020

The build­ing need­ed to be fin­ished in a short time and the client want­ed to use a local builder with knowl­edge of tra­di­tion­al methods.

The client loved the tra­di­tion­al Cor­nish slate and tra­di­tion­al cot­tages as well as Voysies build­ings in the neigh­bour­hood. It was also impor­tant to pro­tect and respect the plot and the orig­i­nal set­tings of their sur­round­ings: where many hous­es are built too big for their plot.

Cot­tages have been built, arguably, in most cul­tures in most set­tings. They have in com­mon that they use: local, eas­i­ly avail­able mate­ri­als, are sim­ple in shape and don’t use many materials. 

We drew plans of a con­vert­ed cot­tage’ with the entrance at the side of the cot­tage under­neath a canopy and next to the kitchen. The ground floor kitchen, din­ing liv­ing runs on the first floor and is dou­ble height where the liv­ing room is, from where there are stairs going up to a loft space with two small rooms in dorm­ers, a bal­cony look­ing into the liv­ing room and with views over the ocean.

The whole prop­er­ty is wheel­chair acces­si­ble, so the ter­race doors are slid­ing doors and the oth­er doors are spe­cial­ist. The extra down­stairs bath­room is also wheel­chair accessible. 


The AJ fea­tures our Lon­don office

May 2020

Exposed struc­ture and plas­ter mark Cat­ja de Haas’s base­ment office con­ver­sion. Fea­ture in the AJ writ­ten by Rob Wilson.

If you have an AJ sub­scrip­tion the full arti­cle can be read here.


e‑architect fea­tures our new office

May 2020

The base­ment of this Lon­don ter­raced house has been re-mod­­elled to cre­ate a light, airy office for the architect’s prac­tice, com­plete with its own direct entrance. The inter­nal stairs down to the Work­space Con­ver­sion have been removed and one of the spine walls has been opened-up leav­ing the struc­ture exposed. Full sto­ry can be seen here.


The Times Mag­a­zine fea­tures Burwood

February 2020

When it came to choos­ing the per­fect spot for a new fam­i­ly home, the coastal low­lands around Chich­ester Har­bour pulled on Cat­ja de Haas’s heart­strings. This hin­ter­land between land and sea remind­ed the Dutch archi­tect of her child­hood back in the Nether­lands, so West Sus­sex and its land­scape rep­re­sent­ed a curi­ous kind of homecoming.

Read more

The Times: Home! The green house


RUYA MAPS — Episode 4: Childhood

January 2020

This episode takes a dif­fer­ent turn in its approach to heart­break, rather than look at roman­tic or polit­i­cal loss it explores nos­tal­gia for a lost time. Our ear­li­est expe­ri­ences of heart­break can be traced to child­hood, a peri­od that we can­not return to. 

RUYA MAPS — Episode 4: Childhood


e‑architect fea­tures Burwood

December 2019

We have recent­ly fea­tured on e‑architect’s web­site, edit­ed by Isabelle Lomholt. The full fea­ture can be viewed here.

Sus­tain­abil­i­ty
The house has a fab­ric first approach to the design with very low U Val­ues and air leak­age and used Pas­sivhaus detail­ing. The glaz­ing ori­en­ta­tion and build­ing over­hangs pro­mote ben­e­fi­cial solar gains in win­ter, and man­age high solar gains in the sum­mer. A large roof mount­ed pho­to­volta­ic array and elec­tric car charg­ing facil­i­ties and an elec­tri­cal stor­age bat­tery use renew­able energy.

Heat recov­ery from waste air is used to pre­heat incom­ing air dur­ing win­ter. Nat­ur­al ven­ti­la­tion from high and low lev­el open­ings and cen­tral atri­um’ pro­mot­ing stack ven­ti­la­tion forces dur­ing summer.

e-architects: Burwood House in South East England



Archi­tec­ture Today fea­tures Burwood

September 2019

Archi­tec­ture Today explores Bur­wood as an eco­log­i­cal­ly respon­sive house and the close con­nec­tion it has with it’s coastal site. Full fea­ture here.

Bur­wood is a sus­tain­able four-bed­room house that explores ideas of flex­i­bil­i­ty, inclu­siv­i­ty and scale. Locat­ed in an area of out­stand­ing nat­ur­al beau­ty close to the sea, it com­pris­es two oak-clad vol­umes – that are intend­ed to com­ple­ment the plot’s exist­ing Oak trees – linked by a large glass-enclosed lounge with a grass roof.

Architecture Today: Burwood An ecologically-responsible house by Catja de Haas Architects forms a close connection with its coastal site