Catja8small

London light & airy basement office

The internal stairs have been removed and one of the spine walls has been opened-up leaving the structure exposed. 

The exposed structure creates a transparency and a sequence of spaces becomes visible also allowing light to penetrate throughout. By leaving the open studwork partition in, at the place where the spine wall was, there was no need for large structural interventions and the foundation could remain in its original location. 

The open office layout, together with the glass covered light well, which creates a seating alcove, provides a light and airy space, proving that basements need not be dark places to work.

Where possible existing elements, such as the bathroom floor and sanitary ware as well as windows have been preserved. The original plaster has been left in sight blue 15×15 cm floor tiles give scale to the space. 

Catja14small
Catja9small
Catja10small
Catja12small
Catja9small